Temišvar: banatski raj za vikend ture u Rumuniji

Ljeto prolazi, vrijeme godišnjih odmora takođe, ali mnogima su mjeseci koji dolaze zgodni za planiranje city break putovanja i obilazak obližnjih destinacija. Temišvar u Rumuniji je samo jedna od mogućnosti, a produženi vikendi i mini odmori tokom jeseni se čine idealnim za izlete ovakvog tipa. U Temišvaru možete provesti nekoliko dana, posjetiti ga samo kao jednu od usputnih stanica ture po Transilvaniji ili u okviru neke od mnogih šoping tura koje se organizuju poslednjih godina. Evo šta vidjeti u Temišvaru i zašto je ovo kul destinacija pored toga što je odličan za šoping.

Kao obrazovni, kulturni i trgovački centar, u Temišvaru je danas smješten i veliki broj kulturno-istorijskih ustanova koje zbližavaju naše ljude koji se nalaze na ovim prostorima. Najveći je grad u Banatu i prvi u Evropi koji je dobio električno ulično osvjetljenje davne 1884. godine. O tome svjedoče ulične svjetiljke nadomak Trga pobjede na kojima se mogu vidjeti ovi podaci. Takođe, među prvima je imao tramvaje koje vuku konji, a umesto kojih se danas na ulicama mogu videti takođe starinski tramvaji za koje su karakteristični široki kolosjeci, što daje poseban šmek gradu. Mnogima nije poznato da su Temišvar zvali i “Gradom cvijeća” zbog mnogih parkova, ali i zato što je cvijećem i ružama snabdijevao čitavu Evropu tokom 19. veka.

Ovako je Temišvar dobio ime

Temišvar je smešten u zapadnom dijelu Rumunije, na samom obodu banatske ravnice, nedaleko od granice sa Srbijom. Sjedište je okruga Tamiš i četvrti je grad po veličini u Rumuniji. Na nešto više od 160 km od Beograda, čeka vas najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Zanimljiva činjenica je ta da je Temišvar jedan od rumunskih gradova najudaljenijih od prestonice Bukurešta (više od 500 km). Još jedna zanimljiva činjenica je da je dobio ime po rijeci Tamiš, ali da danas kroz ovaj grad protiče samo reka Begej. Naime, i reka Tamiš je zaista nekada proticala kroz grad, pa je ova oblast bila često plavljena i prilično močvarna. Kasnijom regulacijom vodenih tokova, Tamiš je pomeren van područja grada, pa je danas od njega Temišvaru ostalo samo ime. Područje više nije močvarnoBegej je i zvanično gradska rijeka, a njegove obale kroz grad su veoma lepo uređene sa dugim šetalištem.

Zašto “Mali Beč”?

Iako su mnogi uticaji bili i prošli duž ove oblasti, čini se da je najjači pečat današnjem izgledu dao period kada je grad bio pod opsadom Habzburške monarhije. Otuda njegov centralni deo, kako arhitektura tako i cjelokupan izgled, podsjećaju na stari deo Beča, pa je to upravo i razloga zbog koga je Temišvar poznat i kao “Mali Beč”.

Šta posetiti u Temišvaru?

Sve one koji su tu upravo zbog njega, samog grada, interesovaće šta je sve to značajno videti i obići u gradu. Možemo reći da su kratki izleti i jednodnevna poseta Temišvaru dovoljni za sve ono što Temišvar kao turistička destinacija ima da ponudi. Sve znamenitosti se nalaze uglavnom u strogom centru grada, tako da nema mnogo lutanja. Ukoliko ste u pratnji neke od turističkih agencija tu vam je organizacija obezbeđena, pa ćete imati priliku da obiđete značajne tačke u gradu u pratnji vodiča. Za sve one koji samostalno putuju biće značajne neke od sledećih informacija koje mogu pomoći u organizaciji i planiranju puta i vremena potrebnog za obilazak Temišvara.

Najbitnija tačka Temišvara je u stvari njegovo staro jezgro gde se nalazi nekoliko istorijskih trgova sa zdanjima koja ih okružuju.

Trg ujedinjenja

Jedan je od starijih trgova u Temišvaru, a značajan je po tome što se na jednoj njegovoj strani nalazi Srpska saborna crkva Svetog Đorđa, a preko puta Rimokatolička crkva posvećena istom svetitelju. Nije rijetko spominjan i podatak da nigde ne postoji mjesto gde su pravoslavna i katolička crkva bliže jedna drugoj. Centralnim dijelom trga dominira takozvani Stub kuge, odnosno Statua Svetog trojstva. Ovaj spomenik je podignut u znak zahvalnosti za izbavljenje od ove pošasti, a nešto slično se može videti na još nekim mjestima širom bivše Austrougarske. Trg okružuje mnoštvo kuća, odnosno palata nekadašnjih bogataša. Njihove raznobojne uređene fasade svojim izgledom oslikavaju bogataška zdanja 18. i 19. vijeka.

Trg slobode

Sljedeći trg na koji nailazite tokom svog obilaska je nešto manji i zove se Trg sobode. Ovde ćete biti u prilici da vidite zgradu muzičke i pozorišne akademije, kao i nekoliko zgrada vojne uprave. Na trgu se takođe nalazi i bista Decebala, poslednjeg kralja Dakije, koji se od 19. veka u Rumuniji slavi kao nacionalni junak i borac za slobodu i nezavisnost.

Trg pobede

Što je Trg republike Beogradu, to je Trg pobede Temišvaru. Predstavlja najuži centar grada, mesto je sastajanja, mnogih dešavanja u gradu, uskršnjih, božićnih proslava, vašara. Čini ga duguljasti popločani plato, sa mnogim baštama, kafićima, zelenilom, fontanom.

Na jednom kraju trga je zgrada Opere, a na drugom zgrada Rumunske saborne crkve. Ovo zdanje je definitivno i zaštitni znak Temišvara, nezaobilazno je na fotografijama turista, a takođe je i na mnogim suvenirima iz Temišvara. To je ujedno i najviša građevina u Temišvaru sa visinom centralnog tornja od 90 m, a pored glavnog, karakteriše je još deset nižih tornjeva. Zanimljivog je spoljašnjeg izgleda, jedinstvenog arhitektonskog stila, pa na neki način liči i na dvorac, za šta je zaslužna mešavina neovizantijskog i moldavskog stila crkvene gradnje.

Još jedna bitna tačka na Trgu pobjede je statua vučice sa Romulom i Remom. Ovu statu je 1926. godine Temišvar dobio na poklon od Rima, po kopiji identične bronzane statue iz 5. vijeka prije nove ere.

Pored ovih trgova, za ljubitelje kulture, šetnji i obilazaka će sigurno biti zanimljiv i Muzej Banata i Palata Lloyd koji se nalaze na Trgu pobjede, Tvrđava bastion u neposrednoj blizini, Park ruža, kao i mnogi drugi parkovi i šetalište pored Begeja.

Šoping u Temišvaru, cijene i rumunska valuta

Danas je Temišvar poznat po ogromnom Iulius šoping molu koje je glavno odredište onih koji dolaze u šoping. Prostire se na nešto više od 64.200 metara kvadratnih i predstavlja pravi šoping gigant u okolini. Otvoren je od 10h izjutra, pa sve do 22h, a dobra strana je i da se nalazi u blizini centra grada, pa se gradskim prevozom vrlo lako stiže do njega. Svi oni koji u Temišvar dolaze u okviru kratkih šoping tura često, i ukoliko ne planiraju velike i duge šopinge, upravo kombinuju ova dva, pa najpre obiđu neke od značajnih tačaka grada, a ostatak dana ostave za posjetu ovag raja za kupoholičare. Što se tiče izbora i cijena, mišljenja su podeljena. Na ovako velikom prostoru naravno da je izbor brendova i artikala ogroman, ali mnogi misle i da svakodnevne cijene nisu baš takve da je sve isplativo kupiti, naročito turistima iz Srbije. Ipak, sezonska sniženja umiju da budu zgodna, pa turisti koje ovaj segment posebno zanima treba unaprijed da se detaljinije upoznaju i informišu o istom.

Pored Iulius mola, u gradu se nalazi i nekoliko hipermarketa robe široke potrošnje, kao i neke od poznatih radnji za opremanje enterijera i eksterijera. Što se cijena tiče, za sendvič je potrebno odvojiti 1,5 eura, dok je obrok u restoranu oko 10-15 eura, u zavisnosti od vrste i kavliteta usluga. Cijene pića se u marketima i kafićima bitno razlikuju, pa je za flašicu soka u marketu potrebno pripremiti oko 0,5 eura, dok je cijena soka u kafićima i do 2 eura, a kafe 1 euro.

Bitno je napomenuti da se u Rumuniji i dalje za plaćanje koriste “leji”, rumunska nacionalna valuta. Iako je Rumunija još od 2007. godina članica Evropske unije, ovo pravilo i danas važi, pa je najlakše pripremiti eure i u nekoj od menjačnica razmeniti novac. Trenutni kurs je takav da se za 1EUR okvirno može dobiti 4,45RON (rumunskih leja).

Preuzeto sa: www.putujsigurno.rs

Dinamik Turs - Turistička agencija