Šta jesti na ulicama Praga?

Antoni Bordejn (Anthony Bourdain), poznati američki kuvar, prilikom posjete Pragu usljed opkoljenosti svim tim mesom i pohovanim sirom, u svojoj emisiji ”No Reservations” okarakterisao je Češku kao zemlju u kojoj je povrće zaboravljeno. To je i objašnjivo zbog njihove naklonosti prema mesu, sosevima, knedlama i kiselom kupusu. Svježe povrće, sem krompira i krastavčića, rijetko ćete naći u jelovnicima, a i ako ga zatražite prije će vam ponuditi majonez ili neki drugi dresing.

Sigurno je da na svijetu ima zanimljivijih kuhinja od češke, ali ako vas put već navede tamo, nije na odmet da i preko stomaka upotpunite turistički užitak. Vruće, punjene čime poželite, za male pare, kobasice su nešto što će vas održati sitim ceo dan. Ako preferirate manje, ponudiće vam simpatične minijaturne kobasice utopenci, umočene u sirće, ulje, luk, crvenu papriku i druge začine. Zatim i najbolje, sušene kobasice sa grila, klobásysa horseradish, koje se služe u crnom hljebu sa senfom i lukom. Izbor je toliki da ćete ih naći čak i od konjskog mesa.

Ako grad posjetite pred Novu godinu, na svim trgovima biće postavljene drvene kućice sa đakonijama. Ona na čijem vrhu se nalazi valjak od testa biće vaša prva stanica na kojoj ćete se zaustavljati često. Pekari će okretati tanko testo trdlenik, uvijeno oko metalne šipke (trdlo, po čemu je i dobilo naziv) na kojoj će se rotirati na plamenu. Posipaju ga cimetom, šećerom ili miksom koštunjavog voća, što mu daje hrskavost spolja, mada ih možete naći i sa čokoladnim prelivima. Jedan košta 35czk (oko $1.50). Vaše je samo da pratite gde je što veća gužva i tu ćete sigurno naići na jedan ovakav kiosk.

Za vrijeme Habsburške vladavine, koje je traja skoro četiri vijeka, došlo je do mješavine češke i austrijske kuhinje, pa su se autentični češki ukusi izgubili, ali i prisvojili jela poput langošeprženog tijesta nalik pici sa paradajz sosom i kačkavaljem, koje originalno potiče iz Mađarske. Iz Slovačke, sa kojom su dijelili istoriju, preuzeli su haluski, ukusne parčiće testa, koji se jedu sa kiselim kupusom i kremastim ovčijim sirom. Vjerovatno niste mislili da imaju ijedan njima svojstven sir, ali ne možete otići, a da niste probali pivní sýr sa svežim crnim lukom i majonezom. Još jedan stari sir, koji potiče iz XV vijeka, olomoucké syrečky veoma snažnog ukusa, koji se pravi u omalenom gradu Loštice, sastavni je  deo bramobraky, palačinki od krompira.

Upravo te slane palačinke začinjene majoranom, solju, biberom i belim lukom, u početku namenjene vegeterijancima, danas predstavljaju lepinje za kobasice. Palačinky postoje i u slatkoj varijanti. Sa Nutelom ih možete jesti širom sveta, zato ih ovde probajte sa džemom od šljiva, jer imaju specifican ukus koji vuče na alkohol. Česi kolače uvek jedu kasno popodne uz kafu, a rijetko odmah posle ručka. Nije ni neuobičajeno da ih jedu za doručak. Kako poslastice baš vole, ovo nije sve. Štrudla od jabuka jablečný závin, knedle sa borovnicama borůvkové knedlíky ili možda medovnik torta od meda, na vama će biti izbor.

Sve to možete zaliti – najboljim u Evropi – češkim pivom. Čini nam se da ga piju umesto vode, naročito uz specifično testo knedlíky, koje kako smo videli, može biti i slatko. Zato nećete ni moći da ga zaobiđete i ne probate. Ono što još ne bi trebalo da propustite jeste da probate dva unikatna likera, Fernet Stock sa 40% alkohola i ukusom limuna i Becherovka sa 38% alkohola, koji se miješa sa tonikom, usled čega nastaje piće beton (BEcherovka + TONic).

Prag, mada i celokupna Češka obiluje hranom punom nadeva i božanstvenim pivom. Jesti i piti ovdje možete za male pare do mile volje. Ali sve to pod uslovom da ste gurmani, jer znate kako kažu za ovaj grad – ”Jedino zdravo što možete da pojedete u Pragu, jeste da izbegnete večeru!”

Preuzeto sa: www.wannabemagazine.com

Dinamik Turs - Turistička agencija