Istanbul za početnike

Mart 14, 2018
Dinamik blog

Istanbul je grad koji, ako još niste, morate staviti na svoj popis gradova koje biste trebali posjetiti. Kada se konačno odlučite i krenete prema Istanbulu dobro će vam doći neki savjeti pa evo donosimo kratki, početnički vodič snalaženja u Istanbulu.

Pošto smo mi veliki ljubitelji nacionalnih kuhinja, donosimo vam neke korisne informacije za sve gurmane.

HRANA

Za prave gurmane i one koji vole doživjeti neku zemlju kroz želudac, Istanbul je meka raznovrsne hrane. U nastavku donosimo popis hrane koju ne smijete propustiti kad ste tamo.

 • Kebab – ne moramo posebno predstavljati…

 • Balik Ekmek – Jednostavno rečeno posjeta Istanbulu nije potpuna ako kod Galata mosta ne probate Balik Ekmek, odnosno sendvič od ribe.  
 • Kumpir – Kumpir je punjeni krumpir sa svime i svačime npr. maslac, kukuruz, gljive, krastavci, masline, hrenovke itd… i naravno razni umaci. Najpoznatiji kvart u Istanbulu gdje ga možete kupiti je Ortakoy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Lahmacun – ili ti ga turska pizza – obično se gore stavlja goveđe ili janjeće meso, a posebno je po tome što je tijesto vrlo, vrlo tanko.
 • Kokorec – jelo koje morate probati jer je jako fino, a opet jelo koje vjerojatno ne želite probati zbog sastojaka – pečena ovčja crijeva isjeckana na komadiće sa praradajizom i sve skupa dosta začinjeno i posluženo u lepinji ili hljebu. Ne zvuči baš primamljivo, ali vjerujte ukus je odličan.

 • Puding – milion vrsta pudinga, a probati morate puding od riže.
 • Baklava, kadaif – baklavu također ne moramo posebno predstavljati, a u Istanbul će je zavoljeti i oni koji je ne vole. U raznim oblicima, raznim okusima, prefino.
 • Gozleme – turske palačinke koje niti malo ne podsjećaju na palačinke, punjene svime i svačime, a najčešće sirom i špinatom. Ne možete ih promašiti jer ih turkinje pripemaju na svakom uglu ulice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ŠTA POSJETITI/RADITI U ISTANBULU?

 • Hamam – Hamam ili turska kupelj  je ritual za opuštanje tijela i duše nastao u Turskoj. Ako ste ljubitelj masaža i opuštanja ovo ne smijete preskočiti. Prilikom posjete Istanbulu odlučili smo isprobati pravi hamam. U gradu postoji mnogo takvih mjesta, ali samo je jedan gdje zajedno mogu ući muškarci i žene i to je baš onaj kojeg je koristio i Sulejman Veličanstveni.
 • Grand Bazaar (Kapali Carsi) – više od 60 ulica i više od 4000 tezgi čini je najvećom i najstarijom natkrivenom tržnicom na svijetu. Cjenkanje je obavezno, a naš savjet je da ovdje ne kupujete ništa jer su cijene do 3 puta više nego na drugim mjestima zbog velikog broja turista. Rađe se maknite u okolne ulice gdje je jeftinije. Možda ako kupujte zlato i kožu ovdje se mogu naći dobre cijene. Ako pak ste fan James Bonda, u nastavku “Skyfall” 007 je vozio motor krovovima ovog impresivnog bazaara. Otvoren je svaki dan osim nedjelje od 8:30 do 19:00.

 

 

 

 

 

 

 

 • Egipatski bazaar ili bazaar začina – puno manji ali nama simpatičniji bazaar, nadamo se da ga neće zateći sudbina grand Bazaara jer je postao u zadnje vrijeme i on jako popularan među turistima. Otvoren je svaki dan osim nedjelje od 8:30 do 19:00.
 • Aja Sofija – izgrađena kao crkva, zatim prenamijenjena u džamiju, a potom u muzej. Predstavlja remek-djelo bizantske arhitekture i umjetnosti uopšte. Bila je najveća crkva u Istočnom Rimskom odnosno Vizantijskom carstvu. Bila je nominirana u izboru za 7 svjetskih čuda. Ljetno radno vrijeme od 9:00 do 19:00, zimsko radno vrijeme od 9:00 do 17:00. Cijena 30TL.
 • Plava džamija – sa 6 minareta  jedina je takva džamija u Turskoj i danas je jedna od glavnih atrakcija u Istanbulu. Ulaz u Plavu džamiju je besplatan, ali u nju ne smijete ući za vrijeme molitve koja se odvija 5 puta dnevno.

 • Sulejmanova džamija (Suleymaniye Camii) – nakon Plave Džamije druga je po veličini i ovdje nema toliko gužve kao kod Plave džamije. Odmah pokraj možete naći mauzolej Sulejmana Veličanstvenog. Ulaz besplatan.
 • Topkapi palača – skoro 400 godina bila je glavnom rezidencijom osmanskih sultana. Otvorena svaki dan osim utorka. Ljetno radno vrijeme – 9:00 do 18:45, zimsko radno vrijeme – 9:00 do 16:45. Cijena 30TL + Harem 15 TL.
 • Dolmabahce palača – od 1856. je bila upravno središte Osmanskog Carstva, sagrađena je na europskoj strani grada, čime se pokazivala sultanova privrženost Europi. Ne radi u ponedjeljak i četvrtak, a cijena ulaza je 40 TL (uključen harem).
 • Galata toranj – toranj sa kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na Istanbul. Otvoren svaki dan od 8:00 do 20:00. Ulaz cca 17TL.
 • Cisterna Bazilika – najveća cisterna od nekoliko stotina njih koje su se koristile u gradu za opskrbljivanje stanovništva pitkom vodom, izgrađena je ispod nekadašnje bazilike po kojoj je i dobila ime. Ako se nađete u njoj pronađite glavu meduze! Otvorena svaki dan o 9:00 do 18:30, a cijena ulaza je 20TL.
 • Hippodrome – nekada pravi hipodrom, a danas Trg Sultana Ahmeta sa dva obeliska: Walled Obelisk i Obelisk of Thutmose III.
 • Istikal ulica – ovu ulicu tokom vikenda posjeti više od 3 miliona ljudi, a prepuna je kafića i trgovina. Ako želite biti u centru zbivanja i naveče malo izaći u neki kafić ovdje tražite smještaj, a ako se naveče želite odmarati smještaj tražite u starom dijelu Istanbula.
 • Kadikoy – Posjetite kvart Kadikoy koji se nalazi na azijskoj strani Istanbula. Najbolji način da odete tamo je trajektom sa doka Eminönü. Hrana i šoping na azijskoj strani je jeftiniji. Ovdje možete koristiti Istanbulcard.
 • Gulhane Park – nemojte zaboraviti prošetati ovim parkom koji je ujedno i najstariji u Istanbulu.
 • Galata most – šetnja preko ovog mosta je nešto što morate napraviti kad ste u Istanbulu. Most je prepun restorana, blizu je i ribarnica sa svježom ribom, a možete promatrati ribare ili pak zalazak sunca.
 • Istanbul Sapphire – najviša zgrada u Istanbulu i Turskoj sa predivnim panoramskim pogledom na grad. Ovo je ujedno i šoping centar. Na vrhu nemojte zaboraviti i odličan 4D simulator. Cijena karte za vrh zgrade je 18 TL, a ako želite i simulator Skyride onda će vas sve skupa koštati 28 TL.
 • Ples derviša – derviši su članovi mističkog reda, a poznati su po svom plesu. Ples je zapravo dio njihovog rituala i traje dva sata, al za turiste uskaču tzv. pomoćni derviši koji će vas impresionirati i sa desetominutnom vrtnjom.
 • Nargila ili šiša – Kad ste u Turskoj morate probati nargilu, i ne morate bit pušač da bi ovo konzumirali – nargila je arapska vodena lula koja služi za pušenje duhana sa voćnom aromom, gdje se zapali ugljen iznad duhana, dim se provodi kroz vodeni filter i inhalira kroz crijevo.
 • Čaj – kao što je kafa kod nas, tako je čaj u Turskoj. Sjednite, naručite čaj (preporučujemo zelenu jabuku) i uživajte u Istanbulu

 

Dinamik Turs - Turistička agencija