Bukurešt, rumunski “Mali Pariz”

Decembar 7, 2018
Dinamik blog, Uncategorized

Bukurešt, glavni grad Rumunije osnovan je 1459.godine zbog čega spada u red najmlađih evropskih prestonica. Osnovao ga je čuveni Vlad Cepeš  poznatiji kao Grof Drakula. Zbog svoje arhitekture koja podsjeća na francusku, Bukurešt nosi laskavi epitet „Malog Pariza“.

Ovo je grad parkova, velikih avenija i lijepe ahitekture koju su mahom izgradili francuske i italijanske arhitekte koji čak ima i svoju Trijumfalnu kapiju. Jedna od najljepših zgrada je palata Parlamenta koja je posle Pentagona treća najveća zgrada na svijetu. Ovo predivno zdanje je dijelo komunističke epohe. Na zgradi je radilo 700 arhitekata i 20.000 radnika i prostire se na 12 spratova i 1100 soba. Ispod zemlje se nalaze još 4 sprata kao i nuklearni bunker. Grad od oko 2 miliona stanovnika leži na 2 rijeke, na Kolentini i Dabovici, koja formira niz od 7 jezera. Danas je ovo jedan od najmodernijih gradova u Evropi i iz godine u godinu sve atraktivnija destinacija za turiste iz cijelog svijeta.

Najpoznatija građevina Bukurešta je zgrada parlamenta koja je  zvanično najveći, najteži i najskuplji objekat te namjene na svetu. Nekadašnji predsjednik Nikolae Čaušesku ga je zamislio kao svoje sjedište, ali nikad nije dočekao useljenje. Ironijom sudbine, ovdje danas stanuje rumunska demokratija. Pored političke, zgrada ima i muzejsku funkciju.

Bukurešt ima dva međunarodna aerodroma. Jedan od njih je aerodrom Henri Coanda koji se nalazi sjeverno, u gradu Otopeni, a Međunarodni aerodrom Aurel Vlaicu koji se takođe nalazi sjeverno od Bukurešta, tačnije 8 km i sa gradom je povezan autobuskim linijama i taksi službama.

Glavna željeznička stanica u Bukureštu jeste Gara de Nord (Severna stanica). Bukurešt je povezan direktnim željezničkim linijama sa svim većim gradovima regiona i Evrope, poput Beograda, Budimpešte, Varne, Sofije, Beča, Kijeva, Moskve itd. U gradu postoji jos pet željezničkih stanica, a neke od njih su: Basarab, Obor, Baneasa, Progresu.

Bukurešt je takođe i pravi čvor nacionalnih puteva za motorna vozila, a neki od tih puteva povezuju Bukurešt i sa glavnim gradovima Bugarske, Ukrajine i Mađarske.

Valuta koja se koristi ovde je rumunski lej, a naravno zvanični jezik jeste rumunski jezik.

Bukurešt je poznat po brojnim parkovima. Najpoznatiji park ovog grada je Cișmigiu sa svojim romantičnim vještačkim jezerom. Tu su i interesantni noviteti poput novog nacionalnog stadiona i vodenog tornja Pantelimon. Kako je ova zemlja imala svoju komunističku istoriju prepoznatljivi blokovi zgrada iz ovog vremena predstavljaju turističku atrakciju.

Za sve one koji su bili u Bukureštu i znaju šta znači dobar provod za malo novca, napravili smo novu ponudu: BUKUREŠT ZA 239 KM sa uključenim autobuskim prevozom i hotelom (2 noći). Bukurešt je glavni i najveći grad Rumunije, šesti po veličini u Evropskoj Uniji. Poznat je kao “Mali Pariz” ili “Pariz istoka” sa građevinama Belle Epoque u kombinaciji sa komunističkim blokovima, ali i odličnim provodom gdje god da se nalazite.

Tekst: putujsigurno.rs

Dinamik Turs - Turistička agencija