Azurna obala: 6 stvari koje treba vidjeti i iskusiti

Februar 5, 2018
Dinamik blog

Bez obzira što prilikom našeg putovanja na Azurnu obalu nećemo moći vidjeti i obići sve atrakcije koje navodimo u tekstu, nije loše znati šta sve francuska rivijera sve nudi zbog narednih putovanja.

Francuska rivijera ili popularnije Azurna obala je poznata po svojim prelijepim sunčanim plažama i šarmantnim gradovima poput Nice, Kana, Sen Tropea, Monaka…

Ovaj azurno plavi region, poznatiji kao Azurna obala na jugu Francuske obiluje prijatnom klimom, bogatim umjetničkim nasleđem, kao i starim živopisnim selima, muzejima i spomenicima, modernim odmaralištima, glamuroznim jahtama, poznatim ličnostima i zapanjujućim kazinima.

Sve ovo Azurnu obalu čini savršenom za posjetu ne samo ljeti već tokom cijele godine.

Zašto treba posjetiti Azurnu obalu?

Azurna obala i sam jug Francuske je region u kojem Sunce sija preko 300 dana godišnje.

Privlači veliki broj turista iz celog svijeta, ali ne samo zbog glamura, sunca i plaža već i zbog brojnih uzbudljivih događaja i festivala.

Takođe, mediteranska kuhinja i jedinstvena tradicionalna mirisna jela u kojima dominiraju sastojci poput maslinovog ulja, plodova mora, paradajza i luka, po kojima je jug Francuske poznat. Predstavljaju užitak za sve gurmane.

Takođe, ovdje ćete probati i najbolje vino na svijetu.

 

1. Zašto treba posetiti Nicu?

Nica je glavni grad Azurne obale i značajna francuska luka. Ime je dobila po grčkoj boginji pobede Nike (Nikaia). Sa 7 kilometara plaže duž poznatog Zaliva Anđela, Nica ima jednu od najdužih plaža na francuskoj rivijeri.

Treba napomenuti da je ova plaža kamenita, ali nedostatak pijeska nadomješćuje luksuzni provod koji je u Nici zagarantovan.

2.  Karneval u Nici

Nakon karnevala u Riju, Nica je svake godine od 14. februara do 4. marta domaćin drugog najvećeg karnevala na svetu.  Tada se reke ljudi šetaju ulicama ovog grada i uživaju u spektakularnim nastupima.

Osim što je veoma popularan među žiteljima, karneval okuplja i veliki broj turista koji dolaze sa svih strana sveta kako bi prisustvovali ovom višednevnom fascinantnom prizoru.

3. Mirisne note – najjeftiniji parfemi su nadomak Nice

Na 10 kilometara od Nice nalazi se mirisno selo Eze poznato po fabrici parfema.

Iz ove fabrike izlaze neki od najpoznatijih parfema te ne bi bilo loše da izdvojite jedno popodne da je obiđete i kupite sebi neki parfem čisto uspomene radi (cijene u fabrici su znatno jeftinije nego u parfimerijama), jer će vam privlačne azurne mirisne note buditi sećanja i iznova vraćati ovom gradu.

Prelijepa priroda, kristalno plavo more i bogato istorijsko nasleđe grada koji datira još iz 7. vijeka čine Nicu turistički privlačnom, dok će moderni hoteli, restorani sa svježom morskom hranom, i sav taj raskoš i sjaj po kojem je Nica poznata sigurno zasjeniti i one najskromnije.

4. Kanski glamur

Ovo legendarno odmaralište na francuskoj rivijeri plijeni svojim sjajem i glamurom.

Privlačni Kan ukrašen je prelijepim pješčanim plažama, marinom sa luksuznim jahtama, elegantnim hotelima i modernim bulevarima i restoranima.

Poznat je po svojoj fenomenalnoj mediteranskoj klimi. Vreme je savršeno tokom cele godine a plaže rezervisane za sunčanje i uživanje od maja do oktobra.

Ulice Kana su ukrašene raskošnim palmama, a čuveno šetalište Kroaset (Croissete) prelepim raznobojnim tropskim cvijećem čiji mirisi privlače i odaju utisak kao da ste u raju.

Kan je svetski poznata destinacija najviše zahvaljujući prestižnom filmskom festivalu koji se odigrava svake godine u maju mesecu.

5. Rivijera cvijeća – San Remo

Sanremo je najveći grad i jedno od najljepših ljetovališta u okviru italijanske pokrajine Ligurija (Rivijera cvijeća). Smješten je u zapadnom području Đenovskog zaliva, a cijelom svojom dužinom izlazi na Mediteran i Ligurijsko more. San Remo se nalazi u primorskoj dolini, okruzen Ligurijskim Alpima. Klima je izuzetno blaga i prijatna. San Remo ima čiste, uredjene plaže, šetalište uz obalu sa bujnim zelenilom i drvoredom palmi, zanimljiv stari grad. Brojni restorani, barovi, prodavnice, supermarketi nalaze se u gradu.  Francuska granica je na svega 15 km zapadno od San Rema, što daje mogućnost da se u toku ljetovanja u San Remu posjete svjetski poznata mjesta i ljetovališta uz kupanje na najljepšim plažama azurne obale.

6. Fenomen zvani Monako

Monako je najgušće naseljena država na svijetu, oko 17.500 stanovnika po kilometru kvadratnom i ima najveću bruto zaradu po glavi stanovnika – 160.000 dolara godišnje. U Monaku živi, po istraživanjima „The Guradian“-a, više od 2.000 milionera – najviše na svetu po glavi stanovnika. Nezaposlenost je nevjerovatnih 0%, a živi 108 nacionalnosti. Da biste otvorili račun u Monaku, potrebno vam je najmanje 300 000 evra.
Cijelu državu možete preći po dužini za manje od sat vremena. Građani Monaka nemaju pravo da se kockaju u kazinima.

Kirija za jednosoban apartman u centru grada je u Monaku skuplja u prosjeku za 220% nego u Parizu i Moskvi, a 100% skuplja nego u Londonu.

 

Dinamik Turs - Turistička agencija