Bled i Ljubljana

Šifra putovanja: 020502018
2 dana - 1 noćenja
Kategorija
  • 40542276_m
  • Ljubljana+-+Baner
  • zelena-lj-galerija-1
  • maxresdefault (1)
  • cycle-ljubljana
  • Famous Bled Lake,church and castle,Slovenia,Europe

Ljubljana je glavni i najveći grad Slovenije, koji leži na rijeci Ljubljanici, a nastao je na području rimske naseobine Emona 15. godine poslije Krista. Poslije potresa koji je uništio grad u 16. stoljeću Ljubljana je obnovljena u renesansnom stilu, a nakon katastrofalnog potresa u 19. stoljeću neoklasicističkom i secesijskom stilu. Arhitekturu Ljubljane između dva svjetska rata obogatio je i poznati arhitekt Joža Plečnik. Simbol grada je zmaj, koji predstavlja snagu, moć i hrabrost. Prema grčkoj legendi Argonauti su na putu kući, nakon što su uzeli Zlatno runo, našli na jezero okruženo močvarom negdje na prostoru današnje Ljubljane. Tamo je Jason navodno ubio zmaja koje je onda postao simbol grada.

Bled je gradić koji se nalazi se na Bledskom jezeru, par kilometara južno od Austrijske granice i 50 km sjeverozapadno od Ljubljane. Njegov položaj uz jezero u podnožju Julijskih Alpi pruža odlične mogućnosti za ljetni i zimski turizam. Blagotvoran utjecaj brdskog položaja i zdrava klima kao i duga sezona kupanja ono je što privlači mnogobrojne turiste na Bled. Prekrasno, čisto jezero, tisućljetni dvorac i crkva mjesta su koje se svakako isplati obići.

CIJENA ARANŽMANA 168 KM
TERMIN 20. 10. – 21. 10. 2018.
ARANŽMAN OBUHVATA
prevoz udobnim turističkim autobusom po programu
1 noćenje sa doručkom u hotelu 3* na Bledu
razgledanja i posjete po programu
usluge stručnog vodiča
ARANŽMAN NE OBUHVATA
boravišna taksa  (1,30€) plaća se na recepciji hotela
fakultativne posjete
ulaznice u kulturno istorijske objekte
putno osiguranje (4,ooKM)

PLAĆANJE U 3 RATE:
– Rezervacija i uplata prve rate u iznosu od 56,oo KM – do 01.08.2017.
– Uplata druge rate u iznosu od 56,oo KM – do 01.09.2018.
– Uplata treće rate u iznosu od 56,oo KM -do 01.010.2018.

1. Dan-subota -20.10.2018.

Polazak iz Bijeljine u 00:30h,iz  Brčkog  u 01:30h. Putovanje preko Hrvatske uz kraća usputna zadržavanja radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti. Dolazak u LJUBLJANU  u prijepodnevnim satima. Pješačko razgledanje slovenačke prestonice i  najljepših dijelova istorijskog centra grada: Prešernov trg sa spomenikom čuvenom slovenačkom pjesniku France Prešernu , Franjevačka crkva, Tromostovlje – remek-djelo slovenačkog arhitekte Plečnika na rijeci Ljubljanici, katedrala Sv. Nikole, RotovžGradska kuća sa malim zvonikom, Zmajski most – jedan od najdražih simbola Ljubljane, panoramski osvrt na Ljubljanski grad – srednjovjekovni zamak koji kruniše brdo koje se uzdiže iznad istorijskog centra grada… Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti (predlažemo da posjetite Ljubljanski grad  do koga se stiže uspinjačom ). Polazak iz Ljubljane  u 13:00h. Odlazak na Bled (1sat vožnje). Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

 

2. Dan-nedjelja- 21.10.2018.

Doručak. Napuštanje hotela u 09:30h. Odlazak  na razgledanje  bledskog jezera. Svakako najzanimljivija znamenitost u Bledu jest Bledski dvorac,  koji se nalazi na strmoj stijeni, 130 metara iznad Bledskog jezera. Osim zbog samog dvorca, vrijedi ga  posjetiti i radi prekrasnog pogleda koji se pruža na jezero i okolinu (ulaz u dvorac se naplaćuje). Bledsko jezero će vas zasigurno osvojiti na prvi pogled. Poslije šetnje oko  jezera i uživanja u prekrasnim alpskim pejzažima, preporučujemo odlazak na kafu uz  poznate bledske kremšnite. Ugođaj će upotpuniti prekrasna bledska šetališta  ili fakultativna vožnja brodićem do romantičnog ostrvca sa crkvicom usred Bledskog jezera.

Oko 15:00h okupljanje putnika i polazak ka Modriči. Planirani dolazak kući oko 23:00h.

Cijena:168 KM

Rezerviši putovanje

Ukupno
  × KM168 = KM168

Ili

Dinamik Turs - Turistička agencija