11 stvari bez kojih ne treba da krećete na put

Januar 4, 2018
Dinamik novosti

Pakovanje pred put zna nekada da zada jake glavobolje, naročito ženskom svijetu. I upravo pod tim pritiskom većina ljudi, umjesto da ponesu sve, zaborave ono najvažnije. Međutim, postoje neke stvari ne smijete nipošto smetnuti s uma, jer umnogome olakšavaju putovanje.

 1. Dokumenti

  Vjerovatno najbitniji segment svakog putovanja. Možete sve ponijeti na putovanje, ali ako zaboravite pasoš ili ličnu kartu, vjerovatno ćete se morati vratiti sa granice. Tako da prilikom svakog putovanja, prvo stavite dokumente u džep ili torbu.

 2. Novac

  Sve stvari koje zaboravite (Četkica za zube, šampon, dezodorans, punjač…) možete kupiti sa novcem, tako da je poslije dokumenata, novac najvažnija stvar koju ne smijete zaboraviti prilikom odlaska na putovanje.

 3. Punjač za telefon i power bank

  Vjerovali ili ne u pitanju je jedna od onih stvari koju ljudi najčešće zaboravljaju kod kuće. A neizmjerno je potrebna. Stoga, imajte u malom mozgu da bez punjača za telefon nikuda ne krećete. Upotreba kamere i aplikacije za društvene mreže troše bateriju brže nego što ste mislili. Power Bank – odnosno eksterni punjač je najbolja opcija za putovanje autobusem.

 4. Neseser

  Na put ne morate nositi baš svu kozmetiku koju posjedujete, ali na neke stvari morate misliti. Kao prvo tu su maramice, vlažne i obične. Turpija, makazice i pinceta obavezni su na putovanju, ali i na putu. Ako putujete avionom, verovatno ćete morati da ih strpate u putnu torbu, ali svakako zapamtite da ih ponesete. Ista stvar važi i za labelo i kremu za ruke, ali i za manje pakovanje kreme za sunčanje. Ukoliko putujete na duže staze, spakujte pastu i četkicu za zube u ručni prtljag, a sa sobom ponesite i maleni peškir. Dezodoransi i šamponi za kupanje/tuširanje su takođe stvari koje ne biste smjeli zaboraviti.

 5. Jastuk za putovanja

  U suštini, to ne mora biti onaj popularni ovalni model na naduvavanje koji ćete nakačiti oko svog vrata. Ukoliko idete na dug put, želićete da odmorite svoj vrat bez obzira na to da li vam se spava ili ne. Iako su pomenuti modeli najpraktičniiji za pakovanje i odmaranje u putu, taj jastuk nećete moći da koristite ni za šta drugo. Zato, ukoliko kod kuće spavate na određenim tipovima jastuka kakvi se obično ne nalaze u hotelima, predlažemo vam da u posebnoj vrećici ponesete svoje omiljeno jastuče ne bi li bili sigurni da ćete na odmoru svako veče imati prijatan san.

 6. Rezervna majica i velika marama

  Osim što sigurno nije prijatno provoditi desetak sati u autobusu, za vrijeme puta mogu vam se desiti svakakve sitne nezgode, poput prolivanja koka kole po majici. Nemojte birati nešto preterano šik, niti neku glomaznu stvar, već nešto komotno i od prijatnog prirodnog materijala. Velika marama je nešto što ženama može da bude od velike koristi u putu i za vrijeme odmora. Sa njom žena može da prekrije ramena da ne izgore na suncu, možete da se pokrije njome kada je hladno na plaži pošto zađe sunce, u nju može da umota mokru kosu, pa čak i da prekrije vrelo sjedište.

 7. Maska za spavanje

  Maska za spavanje napraviće vam veliku uslugu tokom puta, a što je najvažnije, odmoriće vaše oči i učiniti da poslije dremke u putu izgledate sasvim svježe.

 8. Čepići za uši ili slušalice

  Razgovori saputnika u autobusu uglavnom su dosadni i ekstremno naporni za slušanje. Odmorite se zato uz svoju omiljenu muziku ili stavite čepiće u uši i uronite u jedan mirni nijemi svijet, makar na kratko. Za putovanja vam predlažemo neku ambijentalnu muziku koja djeluje opuštauće, ali deep house i trance takođe nisu opcija koju biste trebali zanemariti.

 9. Zabava bez baterija

  Igračke na baterije poput tableta ili telefona sa širokim izborom igrica imaju rok trajanja. Ali, zašto biste se tako zabavljali, ako možete na stari, dobri način, uz knjigu  ili ukrštenicu? Štampana riječ ipak nikad neće izaći iz mode.

 10. Grickalice i osvježavajući sokovi

  Birajte one namjernice koje nisu kalorične, ali ne i teške. Nemojte nositi ništa sa puno čokolade, jer se to lako topi. Poštedite sebe teških jela iz restorana pored puta, a stomak će vam na tome biti prilično zahvalan. Isto tako, ukoliko mislite da ponesete sendviče, radije ih napravite kod kuće pred sam put i zaboravite na one kvazi-sendviče koje možete kupiti na svakoj benzinskoj pumpi. Pored sebe uvek morate da imate makar flašicu vode.

 11. Tablete protiv mučnine

  Otvorite svoju medicinsku torbicu i provjerite da li ste spakovali sve što vam je potrebno. Tablete za mučninu i glavobolju uvijek imajte pri ruci, naročito ako idete na neko nepoznato mjesto. Ne zaboravite ni na flastere!

Dinamik Turs - Turistička agencija