Zanimljivosti o Atini

Januar 4, 2018
Dinamik blog

Tri ključne tačke moderne Atine čine trg Sintagma, Monastiraki, i trg Omonia. Za turiste je nezaobilazan i kvart Plaka koji se nalazi nešto južnije, sa spletom uličica u podnožju Akropolja, a ako krenete ka istoku, naići ćete na obnovljene kvartove Thissio i Gazi.

Zanimljivosti o Atini koje biste trebali znati prije nego što krenete na put:

 • Atina je domaćin 148 pozorišta, više nego bilo koji grad u svijetu.
 • Hram Partenon na Akropolju najprepoznatljiviji simbol jednog grada (kao što Pariz ima Ajfelov toranj ili Njujork Kip slobode). Takođe, Partenon je najslikanija građevina u čitavoj Evropi.
 • Kako legenda kaže, Atina i Posejdon su se takmičili ko će biti patron i zaštitnik malog grada na poluostrvu Atika. Vrhovni bog Zevs je odlučio je da će zaštitnik grada biti onaj ko gradu podari ljepši poklon. Posejdon svojim trozupcem udari u kamen koji puče te iz njega je poteče voda, a Atina posadi neobično i čudnovato drvo – maslinu. Narod presudi u Atininu korist te u znak zahvalnosti za takav poklon, grad od tada nosi ime boginje Atine. Erehteijon je hram koji izgražen na mestu gdje su se sukobili Atina i Posejdon.
 • Hram Atine Nike po kom je proizvođač sportske opreme “Nike” dobio ime, izgrađen u 5-tom veku prije nove ere, posvećen je Atini Niki i to u čast pobjede na Persijancima. Boginja je ovdje prikazana bez krila, simbolika pobjednice bez krila leži u želji Atinjana da ih boginja nikada ne napusti.
 • Odeon Heroda Atičkog je tipično rimsko pozorište izgrađeno u 2. vijeku nove ere, od strane Herodota Atičkog. Odeon je izgradio kao simbol ljubavi i sećanja na svoju ženu Pegilu. Pozorište je renovirano posle Drugog svjetskog rata i ima kapacitet od oko 5000 mjesta.
 • Osnovna funkcije Stoe je okupljanje građana usljed loših vremenskih uslova, a korišćena je i za održavanje sastanaka državne uprave, zatim, kao učionica i bibilioteka. Danas se u njoj nalazi muzej. Impresivno je zakoračiti u ovako ogromnu antičku građevinu grčke arhitekture stare preko 20 viekova. Samo ime Stoa, potiče od stoičke škole filozofije koja se održavala u njoj.
 • Boemska četvrt Plaka je pandam našoj Skadarliji, samo je jedno deset puta veća.
 • Parlament i smjena straže ispred njega je jedna nova i moderna atrakcija za turiste. Naime na svakih sat vremena, Evzoni, tradicionalno odjeveni vojnici počasne grčke garde marširaji i mijenjaju pozicije. Možete se slikati sa njima, ali ih ne smijete dodirivati, jer postoji stražar koji ih čuva. Smjena straže se vrši na svakih pola sata
 • 42 km od Atine, nalazi se Maratonsko polje. Poznato je po čuvenoj bici protiv Persijanaca, u kojoj su Grci odnijeli pobjedu. Grčka vojska poslala je glasnika, da javi u Atinu da su pobijedili. Nesrećni glasnik pretrčao je 42 km i 175 m, prenio poruku i od velikog napora, na mjestu umro. U slavu tog događaja, toliko važnog za grčku istoriju, ustanovljena je olimpijska discipina – maraton.
 • Partenon je najviše oštećen tokom turske vladavine sredinom 15. vijeka kada su ga Mlečani tokom opsade Atine bombardovali jer je bio korišćen kao magacin za barut. Početkom 19. vijeka ambasador Engleske u Carigradu lord Eldžin je došao da posjeti Akropolj. On je ukrcao sve što je mogao na šest brodova i poslao u Englesku. Usput su dva broda potonula, pa se to danas nalazi negdje na morskom dnu. Engleski lord je skinuo i karijatide, skulpture mladih sveštenica koje svojim glavama pridržavaju svod hrama Erehtejona, koje se danas nalaze u Britanskom muzeju u Londonu. Postoji legenda da se noću, kada duva vetar na Akropolju, mogu čuti dozivanja preostalih karijatida za sestrama u Londonu. I danas traje spor između Britanskog muzeja i grčih vlasti koje pokušavaju da u zemlju vrate nacionalno blago. U tu svrhu, u podnožju Akropolja, 2009. je izgrađen moderni Novi muzej Akropolja, u koji je smješteno arheološko blago Akropolja i ostavljena prazna mjesta za ono koje još nedostaje.
 • Načičkani nizbrdo od Akropolja nalaze se ostaci Agore, antičkog građanskog centra Atine, gde su nekada šetali i razgovarali veliki filozofi Sokrat i Platon. Takođe, ova oblast obilježena je ruševinama brojnih antičkih zgrada, uključujući i Dionisov teatar, najstariji teatar na svetu, gde su izvođeni veliki komadi Eshila, Sofokla i Evripida.
 • U starom vijeku, na području oko čuvenog ljetovališta današnje Turske – Bodruma, postojala je država Karija. Grci su je osvojili i načinili svojom kolonijom. Žene iz Karije bile su toliko lijepe, da su ih grčki vojnici dovodili u Atinu i ženili se njima. Budući da su bile robinje, Karijatiđanke se nisu mogle suprotstaviti činom udaje, ali su se međusobno zavetovale da Grcima neće rađati djecu. Za to je postojao jedan veoma valjan razlog: ukoliko rode muško dete, ono će biti vaspitavano kao još jedan Grk, koji će se kad odraste, možda boriti protiv sopstvene zemlje. Interesantno je da su Grci ovu odluku poštovali, a u spomen na njihovu požrtvovanost i ljepotu nastale su „karijatide“.
 • Kompleks antičkih hramova – Akropolj sagrađen je na veoma strmoj, krečnjačkoj steni, na koju je prilaz moguć samo sa zapadne strane. Naučnici su utvrdili da je bila naseljena još od četvrtog milenijuma pre nove ere, te zbog izolovanosti, verovatno služila kao idealno mesto za odbranu od neprijatelja. Unutar stijene postojao je prirodni izvor, do kojeg je odozgo, sa stijene prokopan bunar, te su oni na vrhu zbog dobre snadbjevenosti vodom, mogli da izdrže dugotrajne opsade.
 • Iza Propileja, nekada se nalazila 9 metara visoka bronzana statua Atine “Promahos” („ona koja se bori na prvim linijama“) sa štitom i kopljem, čiji se pozlaćeni vrh svjetlucao na suncu i navodno opčinjavao posade brodova koji su plovili oko par kilometara udaljenog rta Sunion.
 • Pored Zevsovog hrama, u centru grada nalazi se Nacionalni park, koji je podigla kraljica Amalija 1853. godine. Iz carskih vrtova Evrope, ali i cijelog svijeta, prenijela je sadnice 100 biljaka i drveća koji i dan-danas stoje, posijle skoro 140 godina u parku.
 • Atina je neizbježna asocijacija za Olimpijske igre. Stadion Panatinaiko, poznat i kao Kalimarmaro (Lijepi mermerni), predstavlja mjesto gdje su začete moderne Olimpijske igre.

Svoje mjesto za Atinu možete rezervisati ovdje. Plaćanje na 4 rate.

Autor: Emilija Ćirić / Jugnle Tribe

Dinamik Turs - Turistička agencija